Top
Beach Vibes - Jam in the Van (na)

Niets is zo heerlijk als op reis kunnen gaan en staan waar je maar wilt, zonder dat je afhankelijk bent van openbaar vervoer of overal te voet naartoe moet. Daarom kiezen wij er bijna altijd voor om een auto te huren als we op vakantie gaan.

Een auto huren doe je echter niet zomaar even. Er zijn veel shady bedrijven die je als toerist het liefst zoveel mogelijk geld afhandig willen maken. Om nog maar te zwijgen over louche voorwaarden en addertjes onder het gras waar sommige verhuurbedrijven mee werken. Daarom is het belangrijk dat je goed weet waar je boekt en je van tevoren alvast verdiept in de mogelijkheden voor het huren van een auto. En laat dat nu precies zijn waar ik je met dit artikel mee ga helpen.

Is een all-inclusive formule de moeite waard?

Als je vaker een auto hebt gehuurd, herken je het misschien wel. Vol enthousiasme ga je je gehuurde auto ophalen. De reis kan beginnen. Tot je erachter komt dat er nog allerlei extra kosten bijkomen voor de verzekering van de huurauto en het aantal kilometers dat je uiteindelijk rijdt. Bummer! Door te kiezen voor een verhuurbedrijf met all-inclusive formule voorkom je dit soort nare verrassingen. 

Verhuurbedrijven als Avis en Sunny Cars werken standaard met all-in prijzen. Hieronder valt: standaard WA-verzekering, schadeverzekering voor schade door eigen schuld, diefstalverzekering, terugbetaling eigen risico en dekking voor de meeste soorten schade. Ook mag je een ongelimiteerd aantal kilometers rijden. Dankzij dit soort all-inclusive regelingen weet je precies waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Door je auto te huren bij Sunny Cars (van de ANWB) weet je zeker dat je goed zit, zelfs als je eventuele schade oploopt. Ook fijn: als er iets gebeurt krijg je een Nederlandstalige klantenservice aan de lijn. Wel zo makkelijk!

Zo kies je de juiste huurauto voor jouw vakantie

Wanneer je op de website van een willekeurige verhuurmaatschappij kijkt, zie je dat je keuze hebt uit verschillende soorten auto’s. Kies je voor een compact en goedkoop exemplaar? Of wil je liever toch wat meer luxe en meer dan genoeg ruimte hebben voor je spullen?

Het is misschien verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan. En in veel gevallen is dit ook meer dan voldoende. Bijvoorbeeld als je maar met zijn tweeën op vakantie gaat, niet te veel spullen bij je hebt en niet van plan bent om door de bergen te rijden. 

Reis je met een wat grotere groep? Boek dan bij voorbaat al een wat grotere auto. Reken er vooral niet op dat je gratis een upgrade krijgt als je eenmaal bij de lokale verhuurder staat. Kom je er ter plekke achter dat de gehuurde auto tóch te klein is voor jou en al je spullen, kun je over het algemeen rekenen op flinke extra kosten voor een upgrade. 

Ben je van plan om door de bergen te crossen? Dan is het slim om te kiezen voor een huurauto met een sterke motor. Zo hoef je de motor niet constant tot het uiterst te drijven en bespaar je aan het eind van de rit flink op benzinekosten. 

Roadtrip door Portugal

Hoe zit het met de brandstof regeling?

Als je een auto huurt, zit daar eigenlijk altijd wel een regel omtrent het afleveren van de auto aan verbonden. Sommige maatschappijen gebruiken een full/emtpy-regeling. Je neemt de auto met een volle tank mee en levert hem met een lege tank weer af. Hier zit vaak een addertje onder het gras. Uiteindelijk draai jij op voor de brandstofkosten en waarschijnlijk is dit bedrag stukken hoger dan wat je zou neertellen als je de tank zelf vol zou gooien.

Het is slimmer om te gaan voor een maatschappij met een full/full-regeling. Je haalt de auto met een volle tank op (ideaal, want dan kun je meteen op pad) en levert de auto ook met een volle tank weer in. Zo weet je zeker dat je gewoon de juiste prijs betaalt voor de brandstof. 

Van tevoren huren of ter plekke regelen?

Je kunt je huurauto van tevoren in Nederland al reserveren, maar het ook mogelijk om op de bestemming een auto te huren. Als je van tevoren al precies weet waar je heen gaat, raad ik aan om je auto van tevoren alvast te reserveren. Dit levert namelijk wat voordelen op. 

Wanneer je een auto huurt via een Nederlandse bemiddelaar, zijn het contract en de bijbehorende voorwaarden gewoon in het Nederlands. Mochten er problemen zijn, kun je daarvoor altijd bij de (Nederlandse) bemiddelaar terecht. 

Vaak dringt de lokale verhuurder aan op het afsluiten van (dure) extra verzekeringen. Wanneer je een auto huurt via een bemiddelaar, is een extra verzekering vaak niet nodig. Ze zijn vaak standaard onderdeel van het pakket. Zorg daarom dat je van tevoren goed weet wat de voorwaarden zijn, zodat je geen dubbele verzekeringen afsluit. 

Wat heb je nodig als je een auto huurt in het buitenland?

Je kunt alleen een auto huren in het buitenland als je in het bezit bent van een aantal documenten, zoals een paspoort een geldig rijbewijs. Ook heb je bij veel verhuurders een creditcard nodig. Heb je geen creditcard? Bij Sunny Cars is het ook mogelijk om zonder een creditcard een auto te huren. Voor sommige bestemmingen is een Nederlands rijbewijs niet voldoende en moet je een internationaal rijbewijs hebben. 

Hoe oud moet je zijn om een auto te huren in het buitenland?

Wanneer je nog niet zo lang je rijbewijs hebt, is de kans statistisch gezien groter dat je schade rijdt. Daarom moet je altijd je leeftijd invoeren als je een auto wilt huren. Aan de hand daarvan bepaalt een verhuurmaatschappij of je een zogenoemde jonge bestuurderstoeslag moet betalen.

Er kan om een jongerentoeslag gevraagd worden tot je een jaar of 25. Dit verschilt echter per land. In Ierland betaal je de toeslag onder de 25 jaar. In Spanje geldt de toeslag tot 23 jaar. Het is daarom slim om voor het land waar je heen gaat even op te zoeken of er een toeslag geldt. 

Wat moet je doen als je schade hebt aan je huurauto?

 Shit, terwijl je je door een smal straatje manoeuvreerde, raakte je per ongeluk een paaltje. Help! Wat nu? Natuurlijk zit je totaal niet op dit soort gedoe te wachten. Wanneer je hebt gekozen voor een verhuurmaatschappij met een goede all-in regeling, hoeft schade meestal niet al te veel problemen op te leveren. Zij zorgen er uiteindelijk voor dat de auto wordt gerepareerd. En kun je niet verder rijden, kunnen zij altijd voor je regelen dat de lokale wegenwacht je kunt helpen. No worries dus, mits je kiest voor een goede maatschappij. 

Wat zijn jouw ervaringen met het huren van een auto in het buitenland? 

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: