Top
Reisroute Bardenas Reales

De Bardenas Reales semi-woestijn was een van de grootste verrassingen tijdens mijn recente trip naar Spanje. Wanneer je door droge landschap met prachtige rotsformaties en vergezichten rijdt, waan je je al snel in een Western. Dat is niet gek, want het gebied is het decor van tientallen (Western-)films en -series. 

Als je naar het noorden van Spanje reist, is een bezoek aan de Bardenas Reales in Navarra zeker de moeite waard. In dit artikel laat ik je zien waarom dat zo is. 

Wat is Bardenas Reales?

Parque Natural Las Bardenas Reales (zoals het gebied officieel heet) is een semi-woestijn van ongeveer 42.000 hectare. Door winderosie zijn er verrassende canyons, heuvels en plateaus ontstaan in het gebied. Het natuurgebied is door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

Je vindt Las Bardenas Reales in het zuidoosten van Navarra, een provincie in het noordoosten van Spanje. De dichtstbijzijnde grote stad is Pamplona. Je doet er vanaf Pamplona iets meer dan een uurtje over om de ingang van Las Bardenas Reales te bereiken. 

Hoe kom je bij Las Bardenas Reales?

Het Parque Natural Las Bardenas Reales heeft drie ingangen: aan de noordkant, de westkant en de zuidkant. Als je vanaf Pamplona aankomt is de noordkant het dichtst bij. Toen wij het gebied bezochten (september 2021) was deze noordkant tijdelijk gesloten. 

De ingang aan de westkant is overduidelijk de populairste ingang. Bij deze ingang vind je een ruime parkeerplaats, waar je je auto kunt parkeren als je graag door het gebied wilt fietsen. Ook is er bij de ingang aan de westkant een bezoekerscentrum waar je wat meer informatie over het gebied kunt ontvangen en een kaart meekrijgt.  Ik raad zeker aan om even binnen te stappen bij het bezoekerscentrum als je de Bardenas Reales bezoekt. 

Auto in Bardenas Reales
Bardenas reales wandelen

Verschillende manieren om de Bardenas Reales te verkennen

Je kunt de Bardenas Reales semi-woestijn op verschillende manieren verkennen. Wij kozen ervoor om met de auto door het gebied te rijden. Wanneer je vertrekt vanuit de ingang aan de westkant kun je een standaard ronde rijden van ongeveer 34 kilometer. De ronde brengt je langs prachtige vergezichten, plateaus, heuvels en uitkijkpunten. Kies je ervoor om met de auto door het gebied heen te rijden? Zet dan ook zo nu en dan eens de auto aan de kant om af en toe een stukje te voet te verkennen, bijvoorbeeld als je voorbij een uitkijkpunt komt. 

Je kunt Las Bardenas Reales niet alleen met de auto, maar ook met de fiets verkennen. Het voordeel van fietsen is dat je een stuk trager gaat, waardoor je het gebied nóg beter in je op kunt nemen. Daarnaast kom je met de fiets op plekjes waar je met de auto niet zomaar komt. Zo is de zuidkant van het park alleen maar toegankelijk voor fietsen. 

Overweeg je om door het park te gaan fietsen? Houd er dan rekening mee dat het in de semi-woestijn HEET kan zijn. In de zomer lopen de temperaturen op tot wel 50 graden Celsius. Als je graag met de fiets door het natuurreservaat wilt rijden, is het aan te raden om je bezoek in een koudere maand te plannen, bijvoorbeeld van oktober tot mei. 

Waar slaap je als je de Bardenas Reales wilt bezoeken?

Als je Las Bardenas Reales wilt bezoeken, heb je meerdere opties om te verblijven. Zo zijn er accommodaties dicht bij het park, zoal het prachtige Hotel Aire de Bardenas. Ook kun je ervoor kiezen om in Pamplona te verblijven en vanuit daar naar het natuurgebied te rijden. 

Wat is de beste tijd om naar Bardenas Reales te gaan?

In de zomer kunnen de temperaturen in het natuurgebied oplopen tot wel 50 graden Celcius. Wij bezochten Las Bardenas Reales halverwege september en ook toen was het er behoorlijk warm. Het is daarom verstandig om je bezoek aan Las Bardenas Reales in het voorjaar of najaar te plannen. 

Of je nu in hoogzomer of in een andere periode naar Las Bardenas Reales gaat, het is altijd belangrijk om je goed voor te bereiden. Neem daarom absoluut een fles zonnebrandcrème en het liefst ook een petje mee. Vergeet ook niet voldoende drinken mee te nemen. Het gebied is droog en heet, dus voldoende blijven drinken is belangrijk. 

Hoe lang moet je ongeveer uittrekken?

Tijdens onze reis trokken we een hele dag uit om Las Bardenas Reales te bezoeken. Achteraf was dat ook nodig. Je kunt het rondje door het natuurgebied waarschijnlijk prima in een uurtje rijden. Maar waarschijnlijk wil je meerdere keren stoppen om het mooie uitzicht in je op te nemen, een stukje te wandelen naar een uitkijkpunt én natuurlijk om een paar mooie plaatjes te schieten. Uiteindelijk deden we er een uur of vier over om het park rond te rijden. Tel daar de heen- en terugreis van ruim een uur bij op en je hebt een dagvullend programma. 

Bardenas reales sculptuur
Bardenas reales uitkijkpunt

Zo maak je je reis compleet

De Bardenas Reales semi-woestijn in Spanje is prachtig, maar je hebt het na een dag ook wel gezien. Daarom is het park een ideale activiteit in een wat langere reis. Zo kun je een bezoek aan het natuurreservaat perfect combineren met een citytrip naar Pamplona. Wij bezochten het natuurpark als onderdeel van een roadtrip door het Baskenland en Navarra.

Comments:

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: