
Dwars door de dauw heen, voeren we de feloranje ochtendzon tegemoet. Met om ons heen enkel het gezang van vogels en de motor die ons zachtjes brommend het water op dreef. Dat we om 5 uur uit bed moesten – en dat op een zondag – waren we al snel vergeten.
Tijdens de tocht kregen we werkelijk álles te horen over de Biesbosch, de geschiedenis en de dieren (en vooral vogels) die er te vinden zijn. We kwamen in kreekjes die we anders never nooit hadden ontdekt en kregen de állermooiste plekjes te zien. Rond de middag, toen de meeste bootjes de haven pas verlieten en er van de rust in de ochtend niets meer te merken was, waren we allang weer terug.
Wat is de Biesbosch
Nationaal Park De Biesbosch is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het is een van de weinige overgebleven gebieden in Europa met zoetwatergetijden. De Biesbosch is een uitgestrekt gebied dat u via verschillende ingangen kunt bereiken. De gebieden rondom de ingangen hebben elk hun eigen karakter en brengen zo hun eigen uitzichten, mogelijkheden en activiteiten met zich mee.
De Biesbosch is een van de populairste toeristische trekpleisters in West-Brabant. Op een zonnige dag vertrekken honderden mensen met bootjes het water op voor een dagje recreatie aan het water. Naast dat je er kunt varen, vind je in de regio ook tal van mooie fiets- en wandelroutes.
Bootje varen in de Biesbosch, maar dan nét een beetje anders
Jarenlang was het voor mij vaste prik om op een warme zomerdag een bootje te huren en heerlijk de hele dag rond te tuffen op het water in de Biesbosch. Gezellig picknicken, een beetje zonnen op het dek, aanmeren op een van de strandjes en op zoek naar waar de Schotse Hooglanders zich deze keer verstopt hebben.
Hoewel varen in de Biesbosch al lang geen ‘speciale activiteit’ meer was, vond ik de laatste keer toch wel heel bijzonder. Ik leerde dat het gebied veel meer te bieden heeft dan alleen een gezellige recreatie op een zonnige dag. Daarom deel ik in dit artikel 5 tips om het maximale te halen uit jouw dagje varen in de Biesbosch.

1 Vertrek vroeg (rond zonsopkomst)
De meeste mensen vertrekken zo rond het middaguur vanuit een van de havens van de Biesbosch. Dat was te merken, want de eerste uren dat we door het gebied voeren, kwamen we amper andere mensen tegen. Toen we ‘s middags echter weer terugkeerden naar de haven, was het water bezaaid met ontelbaar veel bootjes.
Hou jij net as ik van rust, het geluid van de natuur en mooie luchten? Vertrek dan zeker op tijd, het liefst rond zonsopkomst. De dauw die opstijgt vanuit het water, de opkomende zon die zijn gouden gloed over het landschap spreidt, het geluid van duizenden vogels… en dat helemaal voor jezelf. Vroeg vertrekken is magisch.
2 Vaar de kleine kreekjes in (maar let op)
De Biesbosch bestaat uit een uitgebreid krekenstelsel. Daarom is het zonde om de hele dag op de brede wateren te blijven. Juist door de kleine kreekjes in te gaan, kom je op de mooiste plekken.
Door ‘van het gebaande pad’ te gaan, zie je de mooiste en meest bijzondere plekjes, maar het is wél belangrijk dat je goed blijft opletten. Het water is niet overal even diep, dus wanneer je niet goed oppast, kun je vast komen te zitten. Ook is het wirwar aan kleine waterstraatjes een waar doolhof als je de weg niet kent. Geniet van het avontuur, maar blijf ook alert.

3 Neem een vaarkaart van de Biesbosch mee
Als je zelf met een bootje op pad gaat in de Biesbosch is het geen overbodige luxe om een vaarkaart mee te nemen. De Biesbosch is een enorm gebied met meerdere grote en kleine waterwegen en verschillende havens. Voor je het weet raak je er de weg kwijt en wordt het knap lastig om de haven terug te vinden waar je bent uitgevaren.
Naast dat een vaarkaart je helpt om niet te verdwalen, helpt het ook om de mooiste plekjes te vinden. Zo kun je vooraf je route uitstippelen, om te zorgen dat je niets mist. De vaarkaart laat onder andere zien waar je kunt aanleggen, waar je horecagelegenheden vindt en waar mooie uitkijkpunten zijn.
Je kunt je vaarkaart gratis afhalen in een van de bezoekerscentra van de Biesbosch. De bezoekerscentra vinden zich in de havens van Drimmelen, Dordrecht en Werkendam.
4 Zorg voor een goede uitrusting
Met het juiste materiaal maak jij jouw dagje (of ochtendje) varen in de Biesbosch nóg leuker. Laten we beginnen met: wat trek je aan? Verkijk je vooral niet op de weersvoorspelling voor de dag en zorg dat je voldoende warme kleding bij hebt. Zelfs als er ‘s middags een temperatuur van tegen de 30 graden Celsius is voorspeld.
Op het water is het een stuk kouder dan op het land. En vooral als je voor dag en dauw vertrekt kan het behoorlijk fris zijn.
De dag dat wij ons tripje door de Biesbosch maakten, liep de temperatuur in de middag op tot boven de 30 graden. De nacht van tevoren kon ik amper slapen vanwege de hitte. Toch had ik het de volgende ochtend met lange broek en trui nog behoorlijk fris. Een vestje is daarom geen overbodige luxe.
Een ander deel van je uitrusting dat je zeker niet mag overslaan – zeker niet als je bij zonsopkomst op pad gaat – is je fotocamera. De Biesbosch is prachtig en daarmee de ideale plek om als fotografieliefhebber een dagje foto’s te schieten. Ga op ‘jacht’ naar de vele vogelsoorten en diersoorten die in de Biesbosch wonen of maak de mooiste foto’s van water- en landschappen. Met je camera paraat hoef je je geen moment te vervelen.

5 Ga met een gids op pad
De Biesbosch is prachtig, maar dan moet je wél weten waar je moet kijken. Met een vaarkaart kom je al een heel eind, maar wil je écht het maximale uit je tochtje halen, ga dan met een gids op pad. Een gids kan je alles vertellen over de verschillende delen van het gebied. Je leert over de geschiedenis, de dieren die er leven, de plantensoorten die er groeien en wat er uniek is aan elk stukje Biesbosch.
Wanneer je met een gids op pad gaat, weet je pas écht waar je naar aan het kijken bent. Een gids helpt je om het landschap nog meer tot leven brengen. Ik vind het op reis altijd fantastisch om meer te leren over de plekken die ik bezoek. Jij ook? Dan vind je het ongetwijfeld net zo leuk om ook in Nederland op pad te gaan met een local die het gebied op zijn duimpje kent.
Bootje huren in de Biesbosch, waar kan dat?
Je kunt vanuit verschillende havens de Biesbosch invaren. Elke haven bevindt zich in een ander gebied met zijn eigen kenmerken. Zo staat het ene gebied bekend om zijn kleine kreekjes en dichte begroeiing en kun je in het andere gebied een enorme verscheidenheid aan watervogels spotten.
In de grotere havens aan de Biesbosch (Drimmelen, Werkendam en Dordrecht) vind je verschillende bedrijven waar je een bootje kunt huren. De verhuurbedrijven zijn veelal geopend van 9:00 tot 18:00 uur.
Wil je het gebied in alle rust kunnen verkennen? Vertrek dan zo vroeg mogelijk. De meeste mensen vertrekken rond de 12:00 uur en vanaf dat moment wordt het aardig druk op het water.
Maak je er liever een wat actievere dag van? Naast dat je een sloep kunt huren, kun je ook kiezen voor een kano of SUP-board.

Heb ik een vaarbewijs nodig om een bootje te huren?
Heb je geen vaarbewijs? Geen probleem, ook dan kun je prima een bootje huren in de Biesbosch. Voor boten korter dan 15 meter die maximaal 20 kilometer per uur varen hoef je geen vaarbewijs te hebben. De verhuurbedrijven spelen uiteraard slim in op deze regel: het grote merendeel van de boten die je kunt huren zijn kleiner dan 15 meter.
Kamperen in de Biesbosch
Wil je écht een uitje maken van je tocht door de Biesbosch? Dan kun je ook overnachten in het gebied. In het gebied vind je meerdere campings, zoals De Witboom en Biesboschhoeve. Wanneer je kampeert in de Biesbosch slaap je midden in de natuur, word je wakker van het gezang van duizenden vogels en stap je de volgende ochtend zo je bootje in voor een fijne dag op het water.
Ben jij ooit in de Biesbosch geweest? En heb jij nog tips die niet in dit rijtje staan?