Top
bankje vlonderpad Mastbos

Het is geweldig om op een verre reis te gaan en de natuur van een tropisch oord te ontdekken. Maar vergeet ook zeker niet de mooie plekjes dichtbij huis! Ik vind het heerlijk om de toerist uit te hangen in mijn eigen stad en te dwalen door de natuur in de buurt. En dan vooral het Mastbos in Breda. 

Ga jij binnenkort een weekendje naar Breda? En wil je naast de gezelligheid van de stad ook wat zien van de prachtige natuur waardoor de stad omringd wordt? Maak dan een wandeling door het Mastbos! In het bos zijn diverse routes van verschillende afstanden. Maar je kunt ook gewoon je eigen pad kiezen. 

Om jou te helpen maximaal te genieten van het natuurschoon in Breda, heb ik de mooiste plekjes van het mastbos op een rijtje gezet. De mooiste vlaktes, meertjes, een uitkijkpunt en een karakteristiek pad. Lees je mee?

Vlonderpad mastbos paarse heide

Het vlonderpad

We trappen af met het meest bekende en iconische pad in het Mastbos: het Vlonderpad. Dit pad loopt over de Galderse Heide en verbindt het noordelijke en zuidelijke deel van de Mastbos. Het Vlonderpad is een populaire plek om te fotograferen en dat is niet voor niets. Het pad over de heide geeft een prachtig en uniek beeld. Ook heb je vanuit hier de kans om diverse roofvogels te spotten. Er wordt gezegd dat je er ‘s morgens zelfs reeën kunt zien. 

Paarse heide

Tip: Breng eens een bezoekje aan het vlonderpad in de maand augustus. Dan staat de paarse heide in bloei en is het pad op zijn mooist!

uitkijkpunt de kogelvanger

Uitkijkpunt De Kogelvanger

Onderweg naar het vlonderpad, kom je langs het Uitkijkpunt De Kogelvanger. Wandel vanuit Restaurant De Boswachter over het brede zandpad. Onderweg kom je aan je linkerkant een klein paadje tegen. Loop hier zeker niet voorbij, want dit paadje leidt je naar een van de mooiste uitzichten op het mastbos. Je kijkt uit op een prachtige vlakte. Doordat er geen mensen mogen komen, kan de natuur er vrij zijn gang gaan. Je ziet hier wilde natuur en kunt er diverse vogels spotten. 

turfven Mastbos

Uitkijken over de Turfven

Loop vanuit het uitkijkpunt door over het pad en je komt bij de turfven uit. Naast een eeuwenoude boom met diepe wortels, staat er een bankje dat uitkijkt op het water. Vooral ‘s morgens vroeg vind ik fijn om hier te komen. De rust om me heen terwijl ik uitkijk over het water, ik vind het heerlijk. 

Volg vanuit de Turfven het pad links van het meer en je komt vanzelf uit bij het Vlonderpad. Deze eerste drie plekjes in het Mastbos zijn perfect te combineren tijdens een wandeling. 

Open heide

Waar de noordkant van het Mastbos rijk is aan bomen en bospaadjes, vind je in het zuiden juist een open heide. De zandpaadjes afgewisseld met hoog gras zorgen naast voor een mooi aangezicht ook voor een mooie plek om te wandelen. Dankzij het losse zand en de kleine heuvels vind ik dit altijd een leuke – en uitdagende – plek om op te nemen in mijn hardlooprondjes. 

Hoe je bij de open heide heide komt? De heide ligt in het zuiden van het Mastbos en is hierdoor dichter bij Galder dan bij Breda. Vanuit het noorden van het Mastbos is het een kilometer of vier lopen. Vooral wanneer je een wat langere wandeling gaat maken is het daarom leuk om een bezoek te brengen aan de heide. Of je parkeert je auto of fiets natuurlijk gewoon wat meer richting het zuiden. 

Leuke wandelroutes

Het mastbos heeft verschillende leuke wandelroutes waarmee je langs de mooiste plekken komt. De routes worden met symbolen aangegeven op paaltjes die overal in het bos staan. Ik vind het super handig dat deze routes er zijn. Het bos is aardig groot en is perfect om in te verdwalen. Ten minste, dat is mij al meerdere keren gebeurd. 

Je kunt de volgende routes volgen in het mastbos:

Natuurbelevingsroute

Tijdens deze route zie je het mooiste van de natuur die het Mastbos te bieden heeft. Je komt langs meerdere mooie plekken, zoals het uitkijkpunt, een van de meren en het Vlonderpad. De route is zo gemaakt dat je onderweg veel verschillende plant- en diersoorten kunt tegenkomen. Niet voor niets is dit een van de populairste wandelroutes in het bos. De route is 7,4 kilometer lang. Om de route te lopen, volg je simpelweg de bordjes met de ree erop. 

Het startpunt van deze route ligt aan de Bouvignedreef, waar volop ruimte is om de auto te parkeren. Handig, want zo kom je meteen langs kasteel Bouvigne. Dit iconische kasteel is een echte must-see voor iedereen die een bezoekje aan Breda brengt. 

historische route Mastbos

Historische route

Vind jij geschiedenis interessant? En wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van Breda en welke rol het Mastbos daarin gespeeld heeft? Volg dan de Historische route. Deze route van 8 kilometer lang brengt je langs mooie en bijzondere plekken in het Mastbos. 

Tijdens het lopen van de Historische route kom je regelmatig informatieborden tegen waarop staat uitgelegd wat er op die plaats gebeurd is. Je leest er verhalen over prinsen, stropers en smokkelaars die vroeger rond dwaalden in het Mastbos. 

Wil je de Historische route gaan volgen? Je herkent de route aan de plaatjes van een kasteeltoren die je overal langs de route op paaltjes tegenkomt. Parkeren doe je bij het Grand Café De Kogelvanger waar je jezelf voor en/of na de wandeling kunt trakteren op een heerlijke kop koffie met wat lekkers. 

Snuffelroute

Ben je met de hond op pad? En wil je de hond lekker laten rennen? Ook daar is volop mogelijkheid voor. Aangelijnd zijn honden welkom in het hele bos, maar ook is er de speciale Snuffelroute. Op deze route van 4 kilometer lang mogen honden los lopen. Je hond kan heerlijk rennen en zelfs een frisse duik nemen in de hondenpoel. Zo geniet jouw hond volop van jullie wandeling samen. 

Je vindt het begin van de Snuffelroute bij Hotel Mastbosch Breda, waar je de route goed kunt afsluiten met een heerlijke kop koffie. Tegenover dit hotel en restaurant is volop mogelijkheid om te parkeren, super handig dus! 

Hoe de route precies loopt? Het volgen van de snuffelroute is heel simpel. De route is op de paaltjes langs de route aangegeven met plaatjes van een hondenkop. Kan niet missen! 

Ik wens je heel veel wandelplezier!

Vind jij het ook altijd zo leuk om een weekendje in een stad te combineren met wat natuur? En ga jij een van deze plaatsen bezoeken of routes lopen? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: