Top
Kerstvakantie lockdown tips

Op het moment dat ik dit schrijf is de lockdown net van start gegaan. Waar iedereen er helemaal klaar mee was en uitkeek naar een gezellige kerstperiode, gaat het land toch weer op slot. Reizen en leuke dingen doen wordt opeens een stuk moeilijker. 

Toch is zo’n lockdown geen reden om bij de pakken neer te zitten. Misschien zou je je kerstvakantie het liefst op een tropisch strand doorbrengen. Of je was van plan om eindelijk eens alle hotspots in je stad te ontdekken. Een hoop leuke dingen kunnen voorlopig even niet. Maar… gelukkig kunnen ook veel dingen nog wel. 

In dit blog geef ik je een overzicht van een aantal leuke dingen die je gewoon nog wél kunt doen tijdens deze lockdown. 

Kerstlichtjes

1. Ga op glühwein tour in je eigen stad

De horeca is dicht, maar mag wel gewoon een afhaalloket aan de deur hebben. Ook tijdens de lockdown kun je dus een bezoekje brengen aan je favoriete horecagelegenheden. Bijvoorbeeld voor een kop glühwein (of warme chocomel) om helemaal in kerstsferen te blijven. Een wandeling door de vrolijk verlichte straten onder het genot van een winters drankje… wie zij dat het dit jaar niet mogelijk was om te genieten van kerstsfeer?

2. Zoek de natuur op

De kerst is voor veel mensen een drukke periode. Op het werk ben je druk om alles op tijd af te hebben voor de kerstvakantie, je moet cadeautjes bedenken voor iedereen in de familie en ook nog een volledig kerstdiner op tafel toveren. Om tijdens deze gekte te ontspannen, is het heerlijk om de natuur op te zoeken. Bijvoorbeeld voor een boswandeling of door even uit te waaien op het strand. Laat de drukte van alledag even los en geniet van de natuur

Pro tip: Het kan tijdens de lockdown en/of vakantie aardig druk worden in het bos. Om de drukte te vermijden kun je het beste aan het begin of einde van de dag een bezoekje brengen aan het bos. Dan is het een stuk rustiger en met een beetje geluk pak je meteen een mooie zonsopkomst of -ondergang mee. 

Creatieve hobby

3. Pak een creatieve hobby op

Dit is dé tijd om eindelijk een creatief project op te pakken dat je altijd al wilde doen. Schilderen, tekenen, een trui breien, oude meubels opknappen, een verhaal schrijven of je eigen blog beginnen. Waar jij ook al tijden over nadenkt, dit is hét moment om het op te pakken. 

Extra handig voor reisfanaten: experimenteer deze vakantie met de verschillende functies op je camera of creatieve manieren om te fotograferen. Zo leer je jouw camera van top tot teen kennen en maak je straks de allermooiste reisfoto’s. Op het instagramaccount van Jordi Koalitic vind je alvast een hele hoop creatieve fotogafie-’trucjes’ om uit te proberen.

4. Minimaliseer je huis

Als je de reclames mag geloven draait kerst om cadeautjes en consumeren. Na twee dagen kerst vieren staat het huis hier doorgaans behoorlijk vol. Daarom vind ik het de dagen na kerst extra fijn om het huis te ontspullen. Ik haal alle kasten overhoop en doe alles weg waar ik niet meer blij van word of wat ik niet meer gebruik. Zo’n dag geeft altijd ontzettend veel rust, merk ik zelf. Door in de kerstvakantie te ontspullen, maak je letterlijk en figuurlijk de ruimte voor het nieuwe jaar. 

5. Maak plannen voor je droomreis

Een reis naar de andere kant van de wereld zit er op dit moment misschien niet helemaal in. Maar je kunt wel alvast beginnen met de voorbereidingen voor wanneer dat alles weer wél wat makkelijker kan. Op een donkere regenachtige dag is het heerlijk om weg te dromen bij verre oorden en mooie reisverhalen. Ga daarom eens op zoek naar inspiratie (meer dan genoeg te vinden op internet) en bedenk wat jouw ultieme droomreis is. 

Weet jij al precies wat jouw nummer 1 bucketlist bestemming is? Begin dan nú alvast met je reisplannen. Onderzoek bijvoorbeeld wat de beste tijd van het jaar is om te gaan, hoe lang je op reis wilt én wat zo’n reis ongeveer gaat kosten. Wanneer je dat laatste weet, heb je meteen een concreet spaardoel. Zo’n lockdown waarin alle activiteiten die geld kosten niet meer mogelijk zijn, is meteen het perfecte moment om te beginnen met sparen voor je droomreis. 

Nieuwe recepten uitproberen

6. Probeer nieuwe recepten uit (& nodig vrienden uit om te proeven)

Ik vind het heerlijk om thuis uitgebreid te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Extra leuk is het om daarna een aantal vrienden (maximaal 2 volgens de regeltjes) uit te nodigen voor een gezellig diner. Kleed de tafel mooi aan, zet een fijn muziekje op en geniet van het samenzijn. Voor een gezellige avond samen hoef je heus niet de deur uit. 

7. Maak een fotoboek van een reis óf je afgelopen jaar

Deze dagen waarop je veel thuis zit en niet bijster veel kanten op kunt zijn ideaal om je herinneringen van eerdere reizen te verzamelen in een fotoboek. Nadat ik terugkwam van Australië met 10.000+ foto’s stelde ik het maandenlang uit om te beginnen met het fotoboek. Tot we met zijn allen in lockdown moesten en ik plots zeeën van tijd over hadden. Binnen twee dagen was het album af en hadden we een extra mooie herinnering aan de reis door Australië. 

Heb je – net als ik – al fotoboeken voor al je reizen gemaakt tijdens de eerdere lockdowns? Dan is deze kerstvakantie óók een mooie gelegenheid om een fotoalbum van het afgelopen jaar te maken. Later zul je jezelf dankbaar zijn, want hoe heerlijk is het om oude foto’s terug te kijken en herinneringen op te halen? 

Hoe breng jij dit jaar jouw kerstvakantie door?

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: