Top
Kamperen in de natuur

De hele dag buiten zijn, wakker worden van de vogeltjes die fluiten en je onderdompelen in de natuur… Je krijgt het er gratis bij als je een weekend gaat kamperen in de natuur. 

Deze zomer sliep ik voor het eerst op een natuurcamping. Hoewel ik wel vaker gekampeerd had op festivals en meerdere keren met een camper rondreisde, had ik eigenlijk nooit echt in een tent in de natuur geslapen. Een mooi nieuw avontuur dus! In deze blog vertel ik je over mijn ervaringen en deel ik tips voor als jij ook in de natuur wilt kamperen. 

Mijn verwachtingen van kamperen in de natuur

Ik zag voor het eerst iets over natuurkamperen in Nederland in een aflevering van 3 Op Reis. Tijdens die aflevering werd vooral een beeld geschetst van heel veel rust. En met een hele drukke werkperiode achter de rug was die rust precies wat ik nodig had. Op naar de natuurcamping dus. 

Voor mijn gevoel zou kamperen in de natuur helemaal back to basic zijn. En daarom vond ik het best een beetje spannend. Want hoewel ik jarenlang de Nederlandse festivalcampings heb afgestruind, voelde ik mezelf niet bepaald een kampeerder. 

Qua faciliteiten verwachtte ik niet al te veel. Er zouden wel faciliteiten zijn – zoals douches, toiletten en een ruimte om te schuilen bij onweer – maar ik hield rekening met het ergste. Kan het alleen maar meevallen.

Oh en om er nog maar even een vooroordeel in te gooien: qua mensen verwachtte ik dat er vooral oudjes zouden zijn. Pensionado’s die er lekker met de caravan op uittrekken. Zo zag het er immers uit in de aflevering van 3 Op Reis. Ik zag een scenario à la We Zijn er Bijna al helemaal voor me. 

Zoals je leest waren mijn verwachtingen niet al te hoog. Toch had ik er heel veel zin in, want kamperen in de natuur was iets compleet nieuws voor mij. Een nieuw avontuur dat ik dolgraag aanging. 

Natuur kamperen

Mijn eerste indruk van natuurkamperen

En, en, en… hoe was het nu echt? Denk je misschien – hopelijk – na al deze niet al te positieve verwachtingen. 

Daarover kan ik heel kort zijn: fantastisch. 

Achteraf bleken mijn verwachtingen totaal niet te kloppen. Zo was het écht om te kamperen in de natuur:

Faciliteiten: Waar ik verwachtte dat de faciliteiten minimaal zouden zijn, was het tegenovergestelde waar. De natuurcamping had een uitgebreid toiletgebouw dat dagelijks grondig werd schoongemaakt. Je vond er meerdere toiletten, een uitgebreide ‘badkamer’ en meerdere ruime douches. Oftewel, dik in orde. 

Wat voor mensen zijn er: Ik verwachtte pensionado’s en die waren er ook. Maar daarnaast waren er ook twintigers, jonge gezinnen, veertigers. Eigenlijk mensen van elke leeftijd. Een stuk veelzijdiger dan ik had verwacht dus. Wat me opviel is dat iedereen heel vriendelijk en behulpzaam was, een stuk meer dan ik op bijvoorbeeld familiecampings heb gezien waar iedereen wat meer op zichzelf is. 

Rust: Na het zien van de 3 Op Reis aflevering was ik bang om geluid te maken. Achteraf was dat nergens voor nodig. De camping was een stuk rustiger dan wat ik gewend was – festivalcampings en surfcamps – maar er was genoeg ruimte om ‘gewoon je ding te doen’. Qua rust vond ik de vroege ochtenden het fijnst. Dan was het nog écht stil. Het licht van de opkomende zon scheen tussen de bomen en op de achtergrond hoorde je het geluid van honderden fluitende vogeltjes. Echt even tot rust komen dus!

Conclusie: kamperen in de natuur is – zeg maar – echt wel mijn ding

Zoals je leest was ik dolenthousiast over mijn eerste keer kamperen in de natuur. Ik vond het geweldig om het hele weekend lekker buiten te zijn, te ontsnappen aan het drukke leven en tijd in de natuur door te brengen. Natuurkamperen is daarom een blijvertje en ik kijk nu al uit naar het volgende kampeerweekend!

Toch wil ik even een kleine nuance toevoegen. Tijdens ons kampeerweekend hadden we fantastisch weer. Het was zo’n 23 graden Celsius en het zonnetje scheen de hele dag door. Daarom konden we heerlijk buiten zitten om te koken, eten, een boekje te lezen en een biertje te drinken. 

Ik kan me voorstellen dat zo’n weekend kamperen een stuk minder leuk is als het veel regent. Vooral als je in een tent slaapt en vast zit aan een héle kleine ruimte. Daarom raad ik aan om je kampeerweekend met zorg uit te kiezen en van tevoren het weerbericht in de gaten te houden. 

Opkomende zon natuurcamping

Hoe werkt dat, slapen op een natuurcamping?

De natuurcampings zijn een initiatief van Staatsbosbeheer. Daarom is het belangrijk dat je je voor je bezoek aanmeldt bij Staatsbosbeheer. Via deze website kun je de Natuurkampeerkaart kopen. 

Met de Natuurkampeerkaart ben je welkom op een heleboel aangesloten natuurkampeerterreinen in Nederland, België en Frankrijk. Handig om te weten: je mag met twee personen gebruik maken van één kaart. Je hoeft dus niet twee aparte lidmaatschappen te kopen als je met zijn tweeën wilt gaan kamperen. 

Nadat je je Natuurkampeerkaart hebt besteld, kun je je overnachting op een van de aangesloten natuurkampeerterreinen boeken. Dat doe je eenvoudig via Natuurkampeerterreinen.nl. Kies eerst het land waar je heen wilt en selecteer jouw manier van kamperen (zoals een tent, camper, vouwwagen etc.). Vervolgens krijg je een kaart te zien met daarop alle kampeerterreinen waar je uit kunt kiezen. 

Let op: Voorheen was het ook mogelijk om op de bonnefooi naar een natuurkampeerterrein te rijden voor een overnachting. Vanwege de coronamaatregelen moet je van tevoren reserveren. 

Wat kost dat, kamperen in de natuur?

Om te kamperen op een van de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer heb je de Natuurkampeerkaart nodig. Een Natuurkampeerkaart kost €14,50 en is een jaar geldig. 

Naast het lidmaatschap bij Staatsbosbeheer betaal je ook een klein bedrag per nacht dat je op de natuurcamping slaapt. Deze kosten verschillen een beetje per kampeerterrein en per periode. Ook is het afhankelijk van het type plek dat je hebt. Zo zit er verschil tussen plekken met en zonder stroom. 

Om je toch een indicatie te geven: voor twee overnachtingen met twee personen op een plek met stroom betaal je ongeveer 50 euro. Een weekendje slapen op een natuurcamping is daarom een stuk goedkoper dan overnachten in een hotel of op een ‘normale’ camping. 

Voor het gemak ga ik er in deze kostenberekening even van uit dat je al een standaard kampeeruitrusting in huis hebt. Heb je dat nog niet? Dan kan ik je deze tent van Coleman zeker aanbevelen. Lekker compact, je zet hem snel op en ideaal als je met zijn tweeën gaat kamperen.

Tips voor jouw eerste keer kamperen in de natuur

Tijdens zo’n weekendje natuur kamperen kan er nogal wat misgaan. Daarom zet ik mijn beste tips voor je op een rijtje. Zo wordt jouw weekendje kamperen nóg leuker en comfortabeler. 

Tips voor kamperen in de natuur:

  • Nieuwe tent? Oefen van tevoren alvast met opzetten, zodat je tent straks in één vloeiende beweging staat
  • Maak vooraf een lijst met alles wat je mee wilt nemen. Houd deze erbij wanneer je gaat inpakken, zodat je niets vergeet
    • Bonustip: houd mijn blog de komende tijd even in de gaten, want binnenkort deel ik een complete paklijst met alles wat je nodig hebt als je een weekend gaat (natuur) kamperen
  • Laat je koffer thuis en kies liever voor een tas. Deze past een stuk makkelijker naast je luchtbed en kun je platdrukken als je extra ruimte nodig hebt
  • Heb je een plek met stroom? Neem dan een elektrische koelbox mee. Koude biertjes en lekker vers eten maken je weekend nóg leuker
  • Neem iets leuks mee om te doen, zoals een (kaart)spelletje of een goed boek. Hoewel de faciliteiten op een natuurcamping top zijn, is er geen entertainment
  • Let op de zon en probeer te zorgen dat je tent ‘s morgens in de schaduw staat. Zo voorkom je dat je uit je tent wordt gekookt

Heb jij ooit al geslapen op een natuurcamping?

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: