Top
Pamplona stieren arena ingang

Pamplona staat bekend als de stad waar de stieren door de straten rennen, waar er massaal met tomaten wordt gegooid. Maar Pamplona heeft nog veel meer te bieden dan dat. In dit artikel lees je een aantal van de leukste dingen om te doen en plekken om te bezoeken tijdens een weekendje Pamplona. 

Pamplona is een superleuke bestemming voor een stedentrip, maar ook perfect te combineren met een roadtrip langs andere plekken in het noorden van Spanje. Zoals deze reisroute door het Baskenland en Navarra

Plaza del Castillo

1. Plaza del Castillo

Dit centrale plein wordt ook wel de huiskamer van de stad genoemd. Op een gemiddelde zomeravond stroomt het plein vol met zowel locals als toeristen. Niet gek, want er is bijna altijd iets te doen. Zo treden er regelmatig muzikanten op en zijn er diverse andere voorstellingen. Pak er daarom een biertje (of ijsje) bij en strijk zeker even neer op het Plaza del Castillo. 

Calle de la estafeta detail

2. Calle de la Estafeta

Misschien gaat er nog niet meteen een belletje rinkelen bij het horen van deze straatnaam. Toch is het een van de bekendste straten ter wereld. Door deze straat rennen elk jaar in juli honderden mensen tussen de stieren richting de arena. Niet alleen tijdens het stierenrennen zelf, maar ook de rest van het jaar is dit feit volop terug te zien in de straat. De straat staat vol toeristische winkeltjes waar je traditionele kleding en souvenirs van het stierenrennen kunt kopen. 

Plaza de toros pamplona arena
Plaza de toros pamplona binnenplaats

3. Plaza de Toros

Ik kan natuurlijk geen blog over Pamplona schrijven zonder de wereldberoemde stierenarena te benoemen. Je vindt het Plaza de Toros wanneer je vanuit het centrum de Calle de la Estafeta volgt. Via deze weg loop je meteen de route die ook de stieren lopen als ze richting de arena rennen. In de arena kun je een audiorondleiding volgen, waarbij je via een soort ouderwetse telefoon uitleg krijgt over de verschillende plekken in de arena. Het begin van de rondleiding vond ik het meest indrukwekkend. Via een film op drie verschillende wanden, ervaar je het stierenrennen alsof je er zelf bij bent (maar dan zonder het gevaar). Hoewel ik persoonlijk niet zo fan ben van de traditie rondom het stierenvechten, vond ik het wel degelijk interessant om de arena in het echt te bekijken. 

4. Pintxos eten

Steden als San Sebastian en Bilbao staan bekend om hun pintxos. Maar wat blijkt? Ook in Pamplona vind je talloze pintxos restaurants. Sterker nog… ik vond de pintxos in Pamplona een stuk lekkerder dan in San Sebastián. Vooral in de straat ‘Calle san Nicolás’ vind je een hele rij aan restaurantjes met de lekkerste pintxos. Vermutería RÍO was met afstand mijn favo pintxo-restaurant in de stad. Dikke aanrader dus!

Bardenas reales uitkijkpunt

5. Las Bardenas Reales

Ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van Pamplona vind je het natuurreservaat Las Bardenas Reales. Terwijl je door deze semi-woestijn rijdt (of fietst) kun je je amper voorstellen dat je in Europa bent. Door erosie zijn er indrukwekkende structuren, kliffen en plateaus ontstaan in het woestijnlandschap. Ben je meerdere dagen in Pamplona en heb je een auto tot je beschikking? Maak dan zeker een uitstapje naar dit natuurgebied. 

Ben jij ooit in Pamplona geweest? Wat was jouw favoriete plekje van de stad?

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: