Top
Ultimate Travelist

Wat doe je wanneer het nog wel even duurt voordat je weer op reis gaat? Precies, wegdromen bij de mooiste reisverhalen natuurlijk. In dit artikel zet ik mijn favoriete boeken over reizen op een rijtje. 

Reisverhalen van Nederlandse avonturiers

Laten we dicht bij huis beginnen. Deze Nederlandse reisboeken kon ik écht niet neerleggen. Ze staan boordevol prachtige verhalen en reisinspiratie waar je nog jaren mee vooruit kunt. 

Miriam Lancewood – Mijn Leven in de Wildernis

Misschien ken je Miriam Lancewood – net als ik – van een aflevering van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld. In deze aflevering brengt Floortje een bezoek aan Miriam die samen met haar man een wandeltocht dwars door Nieuw Zeeland maakt. In haar boek – Mijn Leven in de Wildernis – lees je het hele verhaal van de reis die Miriam maakte, alle uitdagingen die ze doormaakte en hoe ze zich met de dag meer thuis begon te voelen in de wilde natuur. 

Tamar Valkenier – Fulltime Avonturier 

Het boek ‘Fulltime Avonturier’ van Tamar Valkenier sluit naadloos aan op dat van Miriam Lancewood. Na haar belevingen in de wildernis, kreeg Miriam het idee om met een groep vrouwen op expeditie te gaan. Uiteindelijk trok ze alleen met Tamar opnieuw de wildernis in. Dit avontuur met Miriam is slechts een van de betoverende verhalen die Tamar vertelt in haar boek. 

Nadat Tamar na jaren keihard werken en studeren al op jonge leeftijd haar droombaan in de wacht sleepte, besloot ze alles op te geven en op avontuur te gaan. Tijdens een fietsreis door Europa ontdekte Tamar haar liefde voor het vrije leven en besloot haar avonturen voort te zetten in Australië, Mongolië en Nieuw Zeeland en Jordanië

Eindeloze reisinspiratie

Inspiratie nodig voor je volgende reis? Dan zit je met deze boeken goed! Na een paar minuten bladeren heb je genoeg ideeën om de komende jaren vol te plannen met reizen. 

Eva Munnik – De wereld rond in 10 jaar

Als je denkt aan reizen, denk je al snel aan 3 Op Reis. Hét Nederlandse reisprogramma dat ons al 14 jaar lang de mooiste plekjes ter wereld laat zien. Voor mij is het vaste prik om op zondagavond de week af te sluiten met een aflevering van 3 Op Reis. Maar ik dwaal af… we hadden het over boeken. Voor De Wereld Rond in 10 Jaar interviewde Eva Munnik de 3 Op Reis presentatoren over favoriete trips die ze de afgelopen 10 jaar maakten. Het resultaat? Een complete reisgids voor bestemmingen over de hele wereld, boordevol tips om het maximale uit je reis te halen. 

Marloes de Hooge – Bucketlist Reizen

Na het lezen van dit boek is je bucketlist spontaan een paar pagina’s langer, wedden? Bij mij in ieder geval wel! In Bucketlist Reizen vertelt Marloes de Hooge (oprichter en hoordredacteur van Travelvalley) over de 25 reizen die je ooit in je leven gemaakt zou moeten hebben. Het boek staat vol met handige tips en prachtige reisfoto’s. Daarmee is het onmisbaar op de boekenplank van elke reisliefhebber als je het mij vraagt. 

Lonely Planet – The Lonely Planet Ultimate Travelist

In The Ultimate Travelist vind je de 500 mooiste plekken op aarde, gerankt door de experts van Lonely Planet. Ik vind het heerlijk om door dit boek te bladeren en te dromen over alle bestemmingen waar ik nog heen wil. Doordat het boek er prachtig uitziet, doet hij het ook goed als koffietafel boek. 

Roadtrips en motorreizen

Zoals je misschien al had bedacht bij de naam van deze blog, ben ik met name fan van roadtrips. Daarom kan een aparte sectie over roadtrips beslist niet ontbreken in een blog over reisboeken. 

Lonely Planet – Vanlife Companion

Weet je wat torenhoog bovenop mijn bucketlist staat? Een camper kopen en daarmee rondreizen door Europa. Tot het zover is droom ik nog even weg bij de prachtige campers in Lonely Planet – Vanlife Companion

Paul van Hooff – Van Hier tot Tokio

Hoewel ik zelf niet zoveel heb met motorrijden, ben ik wél dol op mooie reisverhalen. Zoals het boek Van Hier tot Tokio van Paul van Hooff. De titel van het boek dekt direct de lading. Vanuit Nederland reist Paul naar Tokio op zijn oude Moto Guzzi genaamd Guus. Paul neemt je mee op reis en vertelt op een prachtige manier zijn avonturen in landen als Turkije, Iran en Rusland. 

Klassieke reisboeken

Elk jaar komen er honderden reisboeken uit. Heerlijk al die reisinspiratie. Toch blijven ook de klassiekers een plekje in mijn hart houden. En dan met name deze drie: 

Jon Krakauer – Into the Wild

Into the Wild vertelt het verhaal van Chris McCandless. Een student die zijn middenklasse leventje achter zich laat en besloot zwerver te worden. Na een reis dwars door de Verenigde Staten eindigt hij in Alaska. 

Jack Kerouac – On the Road

“Nothing behind me, everything ahead of me, as is ever so on the road.” On the Road is het verhaal van Sal Paradise, die kiest voor een ongeremd bestaan en liftend kriskras door de Verenigde Staten reist. Wedden dat je na het lezen van dit boek niet kunt wachten om je volgende trip te boeken? 

Cheryl Strayed – Wild

Nadat haar relatie op de klippen liep en haar moeder overleed besluit Cheryl om een maandenlange wandeltocht over de Pacific Crest Trail te maken. In het boek schrijft ze over alle uitdagingen en bijzondere momenten die ze meemaakt tijdens de tocht. Na het lezen van dit boek wist ik het zeker: ooit ga ik ook een lange hiketocht maken. 

Tip: reisboeken lezen op je e-reader

We eindigen nog even met een kleine tip. Een groot deel van deze boeken heb ik gewoon fysiek in mijn boekenkast staan. Want zeg nu zelf: een boekenplank vol met mooie reisboeken ziet er fantastisch uit in je huis. Daarnaast las ik sommige reisboeken ook op mijn Kobo e-reader

Met het Kobo Plus abonnement kun je veel boeken gratis downloaden. Ook sommige boeken in deze lijst, zoals Fulltime Avonturier en Mijn Leven in de Wildernis zijn gratis te downloaden als je lid bent van Kobo Plus. Daarnaast is zo’n e-reader natuurlijk mega handig als je een lange reis maakt. Hij past makkelijk in je jaszak en je zet er zo honderden boeken op. 

Dat waren ze: mijn favoriete boeken over reizen. Deze reisboeken zijn leuk voor in je eigen boekenkast, maar natuurlijk ook ideaal om cadeau te doen aan een (mede-)reisliefhebber. 

Wat is jouw favoriete boek over reizen?

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: