Top
Reisroute Baskenland en Navarra

Ruige rotswanden, gezellige Pintxo-avonden en knusse vissersdorpjes… Welkom in het Baskenland! In anderhalve week reden we vanuit het Franse Biarritz door het Spaanse Baskenland en eindigden we in de woestijn van Navarra. En het was fantastisch. In dit artikel deel ik onze reisroute en mijn favo plekjes met je, zodat ook jij een geweldige reis kunt plannen. 

Om deze roadtrip te maken heb je natuurlijk een auto nodig. Geen zin om helemaal naar het zuiden van Frankrijk te rijden? Dan kun je ook gewoon een auto huren op het vliegveld van Biarritz. Door van tevoren je auto te reserveren via Rental Cars weet je zeker dat er een auto voor je klaar staat.

Reisroute Biarritz

Biarritz

Biarritz staat vooral bekend om zon, zee, strand en surfen. En dat is precies wat we er deden. Na een lange tocht van zo’n 1200 kilometer (wij gingen met de auto, maar je kunt natuurlijk ook gewoon vliegen) bestonden onze eerste dagen uit relaxen op het strand, surfen en langs de boulevard van Biarritz struinen. 

Reisroute San Sebastián

San Sebastián

Oh, San Sebastián… de stad die een jaar of 10 geleden mijn hart stal toen ik er tijdens een surfkamp als excursie een dagje was. Toen ik even later de kans kreeg om er een half jaar te gaan studeren, wist ik niet hoe snel ik me moest aanmelden. En met succes, want even later mocht ik de stad voor een half jaar mijn thuis noemen. 

Misschien ben ik daarom licht bevooroordeeld als ik zeg dat San Sebastián een fantastische stad is. Maar als een van de bekendste steden in deze regio mag deze stad écht niet uit je roadtrip door het Baskenland ontbreken. 

In San Sebastián vind je alles wat je zoekt tijdens je vakantie (tenminste, ik wel). Meerdere fijne stranden, waaronder een strand waar je kunt surfen, een reuze gezellig oud stadscentrum waar je de typerende Pintxos kunt eten, mooie hikes en nog mooiere uitzichten. 

Reisroute San Juan de Gaztelugatxe

San Juan de Gaztelugatxe

Of ik de spelling eerst even moest checken voordat ik dit durfde te typen? Misschien… Dit eilandje ligt aan de kust van Biskaje en staat er vooral om bekend dat er scenes van Game of Thrones zijn opgenomen. Maar eigenlijk doen dat soort claims mij niet zoveel. Het is vooral heel mooi om te zien en gaat gepaard met een fijne wandeling, waardoor het – als je het mij vraagt – meer dan de moeite waard is om erheen te gaan. 

Naast San Juan de Gaztelugatxe bezochten we nog veel meer mooie plekken in de regio. Zoals het Urdaibai natuurreservaat, het vissersdorp Bermeo en het Arantzazu klooster middenin de bergen. 

Los van alle leuke plekjes, de noordkust van Spanje op zichzelf al prachtig. De beste manier om dat te ervaren is wanneer je met je (huur)auto over de kronkelige bergweggetjes langs de steile kusten rijdt. 

Pamplona

Bye bye Baskenland en hallo Navarra. Na ons compleet te hebben ondergedompeld in de cultuur van het Baskenland, zetten we onze weg voort richting Pamplona. Je kent de stad waarschijnlijk vooral vanwege het stierenrennen. Elk jaar in juli rennen er honderden mensen door de straten, op weg naar de stierenarena. 

Wij bezochten de stad in september, waardoor alle gekte rondom het stierenrennen alweer lang en breed achter de rug was. Toch is de traditie ook in andere maanden niet te missen in de stad. 

Pamplona is natuurlijk nog veel meer dan alleen stierenrennen. Centraal in de stad vind je het Plaza del Castillo waar in de zomermaanden bijna elke dag wel iets te doen is. Waar ik me vooral over verbaasde, was het goede eten. Want hoewel het Baskenland bekend staat om zijn Pintxos, vond ik de tapas in Pamplona stiekem veel lekkerder. 

Reisroute Pamplona
Reisroute Bardenas Reales

Bardenas Reales

Wist je dat we in Europa een semi-woestijn hebben? Ik niet, tot ik deze reis aan het plannen was. Net wat ten zuiden van Pamplona vind je de Bardenas Reales, een natuurgebied dat zich uitstrekt over bijna 42.000 hectare. 

Zodra je vanuit Pamplona naar het zuiden rijdt, zie je de omgeving steeds droger worden. Eenmaal aangekomen bij de Bardenas Reales stap je in een compleet nieuwe wereld. Je waant je in een echte Western (die worden er ook opgenomen) en kijkt er ongetwijfeld je ogen uit. Ik vond dit een van de hoogtepunten van onze reis, dus mocht je in de buurt zijn: ga er zeker heen. 

Waar is Bilbao in dit lijstje?

Een roadtrip door het Baskenland, zonder het bekende Bilbao te bezoeken? Yep.. Toen ik een tijdje in San Sebastián studeerde, ben ik meerdere keren een dagje naar Bilbao geweest. Maar heel eerlijk, ik vond er niet zoveel aan. Daarom had ik deze keer niet zo de behoefte om langs Bilbao te gaan en koos ik er juist voor om de kleine dorpjes in de regio te verkennen.

Disclaimer: sommige links in dit artikel zijn zogenaamde affiliate links. Dat betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang wanneer je via een van deze links iets boekt. Geen zorgen, jij betaalt niets extra’s. Daarbij beveel ik enkel bedrijven en producten aan waar ik zelf een fijne ervaring mee gehad heb.

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: