Top
Lightroom preset voorbeeld

Je reisfoto’s bewerken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Tegenwoordig heb je amper ervaring nodig om een fabulous reisfoto te maken. Met Lightroom presets zorg je er met één klik op dat jouw reisfoto’s er prachtig uitzien. In dit artikel lees je alles wat je moet weten om ook zelf aan de slag te gaan met Lightroom presets (of voorinstellingen, zoals ze in het Nederlands heten). 

Wat is Adobe Lightroom?

Lightroom is een krachtige fotobewerkingssoftware ontwikkeld door Adobe Systems. Het wordt zowel door professionele fotografen als door amateurs gebruikt. Het fijne aan Adobe Lightroom is dat het een stuk eenvoudiger is dan bijvoorbeeld Photoshop. De tool is specifiek gericht op het verbeteren van foto’s. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de belichting aan te passen of de kleuren wat te veranderen. 

De Lightroom Mobile app is gratis te gebruiken op zowel Android als iOS. De desktop versies van Lightroom (Lightroom CC en Lightroom Classic) zijn (helaas) niet gratis. Adobe Lightroom is onderdeel van het fotografie-lidmaatschap van Adobe en kost €12,09 per maand. 

Wat zijn Lightroom presets?

Een van de kenmerken van Lightroom is de mogelijkheid om voorinstellingen te maken, of presets zoals deze in het Engels worden genoemd. Deze voorinstellingen zijn verzamelingen instellingen die worden gebruikt om een afbeelding te bewerken. Je kunt deze voorinstellingen met één klik toepassen op een afbeelding, zodat je niet zelf eindeloos hoeft te schuiven. 

Vaak hebben Lightroom presets een bepaalde stijl of geven ze een bepaald effect. Bijvoorbeeld om een specifieke look te geven aan een portret of landschapsfoto. Door de presets van een fotograaf of creator te gebruiken, kun jij zelf ook je foto’s in dezelfde stijl bewerken.

Een kleine disclaimer is hier wel op zijn plaats. Hoewel presets het vele malen makkelijker maken om een foto te bewerken op een manier die jij wilt, is het geen wondermiddel. Vaak moet je nog wel een béétje tweaken om een foto precies te krijgen zoals je hem graag ziet. Daarom is het – ook als je presets gaat gebruiken – handig als je zelf de basics van Lightroom leert. 

Het effect van een preset kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Lightroom preset motor beforeLightroom preset motor after

Hoe maak je Lightroom presets?

Heb je een foto zo bewerkt dat je er helemaal blij mee bent en wil je dezelfde bewerkingen toepassen op andere foto’s? Dan kun je een voorinstelling maken van de bewerkingen. Klinkt misschien ingewikkeld, maar is juist heel makkelijk. Het werkt als volgt:

1. Open het ‘Voorinstellingen’ tabblad in Lightroom (desktop)

2. Klik op de 3 puntjes (rechtsboven) en kies vervolgens voor ‘Voorinstelling maken’

3. Nu hoef je alleen nog maar een duidelijke naam te kiezen en een map te selecteren waarin je de voorinstelling wilt opslaan. Ook kun je aanvinken welke instellingen je precies wilt overnemen. Ben je tevreden met alle instellingen? Dan kun je gewoon alle hokjes aanvinken. 

Ta-dah, jouw preset is toegevoegd aan jouw voorinstellingen bibliotheek. Ik zei toch dat het simpel was!

Nadat je een voorstelling hebt opgeslagen, kun je hem toepassen op andere afbeeldingen, zonder dat je alle bewerkingen opnieuw hoeft te doen. 

Hoe kom je aan Lightroom presets?

In het vorige kopje las je hoe je bewerkingen in Lightroom als voorinstelling kunt opslaan. Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met Lightroom kan het echter knap lastig zijn om een foto precies te krijgen zoals je wilt. Het kan dan handig zijn om voorinstellingen van iemand anders te gebruiken. 

Op het internet zijn verschillende gratis Lightroom presets te vinden. Zo kun je ook op mijn site gratis een preset downloaden die ik veel gebruik. 

Naast gratis presets, zijn er ook veel betaalde presets te vinden. Over het algemeen zijn deze van een net wat hogere kwaliteit dan de gratis varianten. Vaak komen de betaalde presets ook in een collectie, waardoor je verschillende soorten foto’s (denk aan portretten en landschappen) in dezelfde stijl kan bewerken. Dat laatste is handig als je wilt dat alle foto’s die je tijdens een reis maakt dezelfde sfeer krijgen. 

Hoe installeer ik Lightroom presets?

Ik heb een stap-voor-staphandleiding gemaakt voor het installeren van Lightroom voorinstellingen op zowel de mobiele als de desktop-versie van Lightroom. Deze handleiding krijg je er gratis bij als je een van de presets in mijn shop koopt of de gratis preset downloadt. 

Nieuw: aanbevolen voorinstellingen

Terwijl ik dit artikel schrijf, heeft Adobe nét een grote update van Lightroom uitgerold. Een van de nieuwe functies, is een AI-tool die automatisch voorinstellingen aanbeveelt voor een foto. De tool opent automatisch als je het Voorinstellingen-tabblad aanvinkt. Bovenin het tabblad kun je uit verschillende stijlen kiezen, waarna je een hele serie aan voorinstellingen te zien krijgt. Deze voorinstellingen zijn afkomstig uit de Adobe-community. 

Uiteraard ben ik meteen even aan de slag gegaan met deze nieuwe functie. De conclusie? De functie is zeker een toevoeging en geeft gemakkelijk toegang tot veel verschillende voorinstellingen. Toch vind ik het fijn om mijn eigen presets te blijven gebruiken. Door een vaste collectie aan voorinstellingen te gebruiken, zorg ik dat al mijn foto’s ongeveer dezelfde sfeer krijgen. Dit ziet er mooi uit op Instagram, staat prachtig in een foto-album en vind ik ook fijn voor mijn website. 

Maak jij al gebruik van Lightroom voorinstellingen voor het bewerken van jouw foto’s?

Geef een reactie

Download gratis roadtrip checklist

Roadtrip Checklist

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt de checklist binnen enkele minuten in je mail.

50%

Je bent er bijna!

Vul hieronder je gegevens in om de gratis preset in je mailbox te ontvangen: